Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Ev Yapımı İçecek

Bağışıklık sisteminiz sürekli aktiftir, her zaman hangi hücreler bu vücuda ait hangileri değil anlamaya çalışır. Bu demek oluyor ki bağışıklık sisteminizin enerjik kalabilmesi ve görevine devam edebilmesi için yeterli miktarda vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.
Size vereceğimiz tarifler  sağlıklı kalabilmek ve nezle grip gibi kış hastalıklarıyla mücadele edebilmek için gerekli olan temel besin maddeleri içerir.
İşte size hastayken bağışıklık sisteminizi güçlendirecek 10 organik içecek tarifi! 

1. Elma, Havuç ve Portakal



Havuç, elma ve portakal üçlüsü vücudunuzun kendisini korumasına yardım eder ve enfeksiyonlara karşı savaşır.
*2 adet kabukları soyulmuş portakal
* 1 adet yüzü soyulmuş havuç
* 1 adet yıkanmış yeşil elma
Hepsini mixere atıp karıştırın.. İsterseniz hemen tüketin isterseniz buzdolabında saklayın fakat bu içecek yapıldığı tarihten itibaren iki gün içinde tüketilmelidir. 
Bu içecekte ;A, B-6 ve C vitamini, Potasyum ve Folik Asit bulunur.

2. Portakal Ve Greyfurt



Vitamin C antioksidandır ve vücudu koruyan bir içeriği vardır. C vitamini eksikliği yaraların geç iyileşmesine, enfeksiyonla mücadele edilememesine ve bağışıklık sisteminin görevini tam yerine getirememesine neden olur.
* 2 adet greyfurt
* 4 adet kabukları soyulmuş portakal
1/2 limon
 Tüm meyvelerin kabuklarını soyup, mixerden geçirin ve soğuk servis edin.
Bu içecekte ; A, B-6, C , Folik Asit ve Çinko bulunur.

3. Ev Yapımı Domates Suyu



Katkısız ve taze domates suyu bulmanın yolu onu kendinizin yapmasıdır. Biz ise size hem kolay hem de lezzetli bir domates suyu tarifi vereceğiz ki artık kendi domates suyunuzu kendiniz yapasınız. En iyi yanı ise bu tarif için her hangi bir mixer çeşidine ihtiyac duymamak  ( sadece bir süzgeç yeterli)
*Taze ve kabuğu soyulmuş domatesler
* Tuz, karabiber ve isteğe bağlı diğer baharatlar (örneğin paprika)
*(İsteğe Bağlı) Arnavut biberi ya da acı sos

Hazırlık


Domatesleri yıkayarak başlayın. Ardından saplarını ve yaralı kısımlarını temizleyin. Temizlenmiş domatesleri dörde bölün ve çekirdeklerini temizleyin. Çekirdeklerinden ayırdığınız domates parçalarını derin bir tencereye alın..30 dakika ya da yumuşayana kadar kaynatın. 
Bir süzgeç ya da elek yardımıyla domatesi tortusundan ayırın ve suyunu başka kapta toplayın. Ardından dilediğiniz sos ve baharatları ekleyin, soslarıyla beraber de bir taşım kaynatın fakat dikkat edin domates suyunu pişirmeyeceksiniz. Baharatlar fazla ısıya dayanamazlar.. Domates suyunu buzdolabında soğutun ve servis edin.
Konservesi
Eğer domates suyunu konserve şişelerinde saklamak istiyorsanız asit seviyesini dengelemek için limon suyu eklemelisiniz . Bir şişeye iki yemek kaşığı limon suyu yeterli gelecektir.

Bu içecek ; A ve C vitamini, Demir ve folat içerir.

4. Karalahana, Domates ve Kereviz Sapı



Bayır turpunu ve soya sosunu bir kapta karıştırın. Domates suyunu ekleyin ve yabanhturpu iyice dağılana kadar mixerde karıştırın. Üstüne karalahana suyunu, kereviz sapı suyunu, limon suyunu ve acı sos ekleyin. İsterseniz içine kereviz sapını da garnitür olarak ekleyebilirsiniz.
Bu İçecekte ; A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, demir ve yağ asidi bulunur.

5. Pancar, Havuç, Zencefil ve Zerdeçal




* 1 Orta boy kabukları soyulmuş ve parçalanmış kırmızı pancar
*3 adet orta boy soyulmuş ve parçalanmış havuç
* 1 adet orta boy kabukları soyulmuş ve çekirdekleri ayıklanmış kan portakalı / ya da normal portakal
*1/2 kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri ayıklanmış limon
* 10 gram kadar zerdeçal kökü
* 10 gram kadar taze zencefil
Tüm malzemeleri meyve sıkacağında / mixerde ya da blenderde karıştırın ve suyunu sıkın.. Üstüne karabiber ya da diğer baharatlardan istediğinizi ekleyin ve buz ile servis edin.. Kısa sürede tüketin.
Bu İçecek ; A,C ve E vitaminleri, kalsiyum ve Demir içerir.

6. Çilek ve Mango



Bu moktail donmuş meyvelerden yapılıyor fakat dilerseniz tazelerinden de yapabilirsiniz. Çilek ve mango karışımı özellikle ileri yaşlardaki bireylerin bağışıklık sistemini güçlendirmesinde oldukça etkilidir.
* 1 adet kabukları soyulmuş mango
*1/2 bardak portakal suyu
* 2 yemek kaşığı bal
* Ortadan ikiye kesilmiş 10 adet çilek
* 2 kaşık limon suyu
* Buz küpleri
*Soda ya da maden suyu
 Hazırlanışı:
 1. Adım : İlk önce blendera çilekleri, 1 kaşık limon suyunu ve buz küplerini koyup blenderdan geçirin, taa ki homojen bir yapı elde edene, buzlar tamamen parçalanana kadar. İsterseniz biraz da soda ekleyebilirsiniz.
2. Adım :Blenderı temizleyin ve geriye kalan mango, 1 yemek kaşığı limon suyu,, bal ve buz ekleyip karıştırın.

Hazırlamış olduğunuz bu iki farklı karışımı bardağa dökün.. Eğer katman katman görünmesini istiyorsanız birinci kokteylin üstüne ikincisini yavaşça dökün..

Bu içecek ; A, C ve E vitamini, demir ve folat içerir

7. Karpuz




Karpuz sadece bağışıklık sistemini güçlendirmez aynı zamanda kas ağrılarına da iyi gelir. Kas ağrıları özellikle orta-ileri yaşlılarda nezleye işarettir.

Bu kokteyl belki de en basit tariflerden bir tanesi.. Portakal ve karpuzu ayrı ayrı blenderdan geçirin ve karıştırın.. Üstüne garnitür olarak taze nane yaprağı ekleyin.. İşte bu kadar. Sıcak yaz günlerinde sizi kendinize getirecek harika bir karışım.

 Bu içecek ; A ve C vitamini, magnezyum ve çinko içerir.

8. Çilek, Kivi ve Nane





Çilek ve kiviler diğer C vitamini deposu olan alternatif meyvelerdir. Fakat kivi ve çilek 1/4 oranında su çıkardığı için bu meyvelerden içecek yerine smoothie yapabilirsiniz. İşte tarifimiz.
* 2 adet yeşil nane yaprağı
* 200 gr. dondurulmuş bütün çilek
* 2 adet taze kivi
* 50 gr. çilekli yoğurt
* 4 bardak portakal suyu



 1. Adım :Nane yapraklarını doğrayın, kiviyi ikiye bölüp kaşık yardımıyla kabuğundan ayırın ve temiz bir kaba alın.





2. Adım:  Bir kaç parça nane yaprağını süsleme için kenara ayırın. Geriye kalan tüm malzemeleri blendera koyun ve yüksek seviyede parçalayın, ata ki tüm malzemeler öğütülene kadar.
3. Adım : İçecekleri bardaklara dökün ve ayırdığınız nane yapraklarıyla süsleyin.

Bu içecek ; A,C ve B-6 vitaminleri, magnezyum, çinko ve folat içerir.

9. Balkabağı Çekirdeği Sütü




Balkabağı ile hazırlanan bir çok içecek katkı maddesi, şeker ve hazır elma suyu içeriyor.
Bu yüzden sizlere karşıma çıkan balkabağı çekirdeği sütünden elde edilen oldukça doğal ve sağlıklı bu tarifi aktarmak istiyorum. Ve ayrıca bu tarih doğal smoothieler içinde temel malzemedir. Extra faydaları ise gerçekten görmezden gelinemeyecek kadar fazla.. Sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmez aynı zamanda ;

  • kemik sağlığına
  • menapoz belirtilerine
  • idrar yolları sağlığına
  • saç ve cilt sağlığına
  • zihin sağlığına
  • prostata iyi geliyor.

Bu tarifi yapmak için taze balkabağı çekirdeklerine ihtiyacınız olacak, organik pazarlardan, aktarlardan alabilirsiniz ya da balkabağından kendiniz çıkarıp temizleyip kurutarak da elde edebilirsiniz. Saklamak istediğinizde ağzı kapalı cam kavanozda ve buzdolabında saklayınız.
Balkabağı çekirdeklerini blenderdan geçirerek toz haline getirin, kaynatılmış süzülmüş ve soğutulmuş sütü üstüne ekleyin. Tatlığını artırmak için bal veya karamel ekleyebilirsiniz. 
İkinci bir yöntem ise şu ; kabak çekirdeklerini temizleyip bir kaba alın ve üstüne iki bardak su döküp bekletin. Çekirdekler yumuşayınca suyuile beraber blenderdan çekin. Homojen yapıya gelene kadar karıştırın, tat vermek için şeker, incir, bal, apple şurup ya da vanilya ekleyebilirsiniz. Değişik tatlara açık iseniz kabak çekirdeği sütünü biraz havuç suyu katarak da deneyebilirsiniz. Bir kaç gün içinde tüketiniz.
Bu içecek; A,C ve B-6 vitamini, çinko ve magnezyum içerir.

10. Ispanak, Karalahana ve Marul



Sebze ağırlıklı olan bu yeşil içecek, bağışıklık sistemi için tam bir besin deposu. Hem çocuklar hem de olgun bireyler bu içeceği tüketebilir, B-6 vitamini depolayarak sağlıklı kalabilirler. Çünkü bu vitamin bağışıklık kazandıran hücrelerin çoğalmasında ve antikor üretiminde önemli rol oynar. 

  • 2 orta boy kereviz sapı
  • 4 küçük marul yaprağı
  • 2 karalahana yaprağı
  • 1 tutam ıspanak
  • 1 ortaboy yeşil elma
  • 1/2 salatalık
  • 1/2 temizlenmiş,soyulmuş ve çekirdekleri temizlenmiş limon
  • ufak bir parça taze zencefil
Hazırlanışı : Tüm malzemeleri temizleyip blendera atın ve karıştırın. 10 dakika bu işlemi uygulayın ve kıvama gelmesini sağlayın. Ve servis edebilirsiniz.

 Bu içecek; A, C ve B-6 vitaminleri, Demir ve kalsiyum içerir

 Tüm bu tariflerin yanında isterseniz bağışıklık sistemini güçlendirmek için meyve sularınıza chia tohumu ekleyebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yolları ise illaki spor yapmaktan, sağlıklı beslenmekten ve bol bol su içmekten geçer. 







Yorumlar