Karantinada Kilo Almanıza Neden Olan 9 Şey




Şöyle kenara çekilip genel fotoğrafa baktığımızda covid-19 salgınında belki de en son düşünmemiz gereken şey aldığımız kilolar. Evde kaldığınız sürece, sosyal izolasyonu sağladığınızda covid-19’un yayılmasını engellersiniz ve sağlıklı kalırsınız. İşte en önemli şey bu. Fakat sosyal izolasyon ve karantina boyunca sağlıklı kalmaya çalışmalı ve bağışıklık sistemini güçlü tutmalısınız. Sadece evde kalmak yeterli olmayacaktır. Bu nedenle ne kadar uzun sürerse sürsün bu dönemde bazı sağlıksız adımlardan kaçınmalı ve genel vücut ve zihin sağlığınızı sağlam tutmalısınız. Spor salonlarının kapanması bir bahane oluşturmamalı ya da sokağa çıkma yasakları nedeniyle egzersizlerinizi atlamamalısınız. Karantina döneminde insanların kilo almamak ve genel sağlık durumlarını korumaları için mutlaka kaçınmaları gereken maddeleri sizler için sıraladık. Karantina da mutlaka kaçınmanız gereken ve sonraki hayatınıza da uygulayabileceğiniz bazı alışkanlıklardan en etkili 9 madde bu yazımızda. Başlayalım!

1.       Çok Fazla Abur Cubur Yemek


Hepimiz karantina döneminde evde vakit geçiriyoruz ve bazen de geçiremiyoruz. Yapacak bir şey bulamıyoruz ve sıkıldığımız için bir de bakmışız ki buzdolabını açmışız ve bir şeyler arıyoruz. Daha çok mutfakta vakit geçirdiğinizi fark ettiniz mi? Eğer ben gibi farkında olmadan buzdolabını açıp canınızın ne çektiğini bile bilmeden bir şeyler yiyorsanız inanın bana gittiğiniz yol yol değil. Biliyorum ki siz de daha önce yüzüne bile bakmadığınız abur cuburları yediniz bu dönemde, elbette masum oranlarda yemek zararlı olmayabilir fakat her gün yemek size kilo-basen-selülit olarak mutlaka geri dönecektir. Özellikle şeker, tuz ya da yağ yüklü olanlar. Canınız abur cubur çektiğinde mutfakta kendi atıştırmalığınızı kendiniz yapmalısınız. Fakat daha sağlıklı malzemelerden oluşmalı. Örneğin şeker yerine hurma kullanmak gibi. Ayrıca tükettiğiniz bu ürünlerin porsiyonlarını da standart boyutta tutmalısınız.

2.       Çok Fazla Makarna, Ekmek ve Karbonhidrat Tüketmek


Bu dönemde herkes ekmek yapmayı öğrendi fakat onlar da karbonhidrat sevgili arkadaşlar. Siz yapınca daha masum olmuyor maalesef. Tükettiğiniz bu karbonhidratlar elbette vücudunuz için zararlı değil fakat çok iyi spor yapıp fazlasını yaktığınız sürece. Aksi halde size kilo olarak geri dönecektir. Stok yaptığınız makarnalardan makul ölçüde tüketmekten zarar gelmez fakat limitleri koymak gerekir. Tüm karbonhidrat tüketimlerinizin öğleden önce olması gerekir.

3.       Dışardan Çok Fazla Hazır Yemek Söylemek


Karantina döneminde özlem duyduğumuz şey dışarda yemek yemek. Belki de bu yüzden hazır yemek sipariş ediyoruz ( belki de evde sürekli yemek-bulaşık-uyku üçlemesinden bıktığımız için de olabilir). Dışardan sipariş vermeniz elbette en sevdiğiniz restaurantların ayakta kalması için yardımcı oluyor fakat ya sizin sağlıklı beslenmenize yardımcı oluyor mu? Dışardan sipariş verme işini abartmamak gerek, dozunda bırakın.

4.       Fazla Alkol Tüketmek


Burada sizden dürüstlük bekliyorum, herkes biliyor ki bu dönemde normalden daha fazla alkol tüketiyoruz. Ehh canımız sıkılıyor napalım? Fakat bir dur demek gerekiyor. Haftada bir bira ya da bir bardak şaraptan elbette zarar gelmez fakat her gün tüketmek bağışıklık sistemini zayıflatacaktır ve covid-19’a karşı sizi savunmasız bırakır. Sadece fiziksel olarak değil ruhsal ve fiziksel olarak da olumsuz etkileri olacaktır. Yanında tükettiğiniz atıştırmalıkları hiç konuşmayalım bile.
Alkol tüketmek öte yandan kötü uyku uyumanıza neden olur ki ertesi sabah geç kalkıp daha az hareket ederek günü bitireceksiniz demek oluyor. Ne kadar ve ne içeceğinize bir düzen koyun ve bu limiti aşmayın.

5.       Su Yerine Meyve Suyu ya da Soda içmek


Sabahları kahvaltıda kim taze sıkılmış portakal suyu içmeyi sevmez ki? Gayet sağlıklı ve vücudumuza faydası var değil mi? Meyve sularında sayısız vitamin ve mineral olmasının yanında şeker de var; eğer bu şekeri o gün yakamayacaksanız tüketmemelisiniz.
Ya soda ? Emin olun soda zannettiğiniz kadar masum değil ve vücuda pek de bir faydası yok. Onun yerine su için, böbrekleriniz daha memnun olacaktır.

6.       Porsiyonlarınıza Dikkat Etmemek


Evde sıkıldıkça yemeğe herkes sarıyor ve kendimizi mutlu etmek, stresten uzaklaşmak için bizi mutlu eden yemekler tüketiyoruz hem de büyük porsiyonlarda. Kesinlikle gözümüzün doyması fikrine katılıyorum fakat boyutlar küçülmeli ve yakamayacağımızdan fazlasını yememeliyiz.

7.       Kendini İzole Etmek


Bu günlerde kendimizi topluluklardan izole etmeliyiz kendimizden ya da sevdiklerimizden değil. Bu maddenin direk olarak kilo almayla alakası bulunmuyor fakat dolaylı yoldan kendini herkesten izole eden kişilerin daha çok yemeğe eğilimli olduğu ve daha kolay depresyona girdiği gözlemlenmiştir. Bu dönemde sevdiklerinizle daima iletişimde kalmalısınız. Mesajlaşın, telefonla arayın, konferans konuşmaları yapın ve görüntülü konuşun, sosyal medyadan laf atın. Fakat insanlarla bağınızı bir şekilde koruyun. Böylece mental sağlığınızı korurken aynı zamanda genel beden sağlığınızı da desteklemiş olacaksınız.

8.       Hareketsizlik ve Aktif Olmama


Çoğumuz tv başında ya da netflix başında günü geçiriyoruz ya da biraz şanslıysak evden çalışıyoruz. Sonucunda da neredeyse hiç hareket etmiyoruz, neredeyse koltuklarla bütünleştik sayılır.
Gün içinde rutin çalışmak bile belli bir kalori harcatıyor. Şimdi ondan da olduk. Evinizin çevresine çıkıp spor yapamıyorsanız bile evde basit egzersiz hareketleri yaparak vücudunuzu fit tutmaya çalışın. Mekik, şınav, plank, squat gibi alet gerektirmeyen egzersizlerle bedeninizi hareketli kılın. Önerim ise yoga ve plates.

9.       Bir Rutine Sahip Olmamak


Şuan tüm dünyanın terk ettiği şey eski rutin yaşamları. Eski hayatımızın bir ritmi vardı elbette. Düşünsenize sabah çocuklar uyanacak, kahvaltı edecek, okula gidecek fakat şimdi? Fakat yeni bir rutin tutturmak sağlıklı kalmak için bir yöntem olabilir. 

Yorumlar