Zayıf tırnaklar tüm kızların canını sıkan bir durum, ne kadar bakım yaparsak yapalım, ne kadar oje sürerek kapatmaya çalışırsak çalışalım yine de tırnaklarımızı güçlendirmenin bir yolunu bulamıyoruz. Eski parlak halini ne kadar özlüyoruz değil mi?
Peki, en başta tırnaklarımızın zayıflamasına neler sebep oluyor ? Bildiğiniz üzere tırnaklarımız protein ve keratinden oluşuyor - tıpkı saç ve cildimiz gibi. Yaşımızı ilerledikçe vücudun keratin üretmesi yavaşlıyor, bu da tırnaklarımızın zayıflamasına ve güçsüzleşmesine neden oluyor. Sadece yaşlanma da değil, kimyasallarla temas, fazla el ayak yıkanması, aşırı soğuğa maruz kalma gibi başka bir çok sebebi var tırnaklarımızın güçsüzleşmesinin ve kırılgan hale gelmesinin.
Neyseki tam olarak kelime anlamıyla tırnaklarımızı güçlendirmek kendi ellerimizde.. İşte uzmanlara göre güçsüz ve kırılmaya meyilli tırnakları kurtarmanın 15 yolu !
1. El ve Tırnaklarınızı Düzenli Olarak Nemlendirin
Düzenli olarak tırnaklarınızı ve tırnak çevrenizi nemlendirmek tırnak bütünlüğünü korumanıza yardımcı olur ve ileride oluşabilecek deformasyonların önünü engeller. Nem oranı yüksek bir el kremiyle düzenli olarak ellerinizi nemlendirin, özellikle yıkadıktan sonra.. Göreceksiniz ki tırnaklarınız daha parlak ve sağlıklı görünecek.
2. Tırnaklarınızı Kısaltın- Kısa Boyutlarda Kullanın
Doktorlara göre eğer tırnak kırılmaları yaşıyorsanız, güçlendirmek için bir süre kısa tırnak kullanmalısınız. Çünkü kısa tırnaklar kırılmaya daha az meyillidir, bunun sebebi de kenarlarının daha az yıpranıyor olmasıdır. Kısa tırnaklar doğal olarak daha az kimyasal ve su emiyor, bu da tırnakların ömrünü uzatıyor. Kestikten sonra, törpüleyin ve oval şekil vererek budaklardan temizleyin.. Özellikle mikrofiber yapılı törpüler tırnak sağlığı için çok önemli.
3. Tırnak Törpülemede Bir Uzam Olun
Tırnak kenarlarınızı törpülerken nazik olun ve yumuşak bir törpü şeyin. Kalın törpülerle hızlıca törpülediğiniz tırnaklarınızda yırtılma riski oluşur. Bu da tırnakta lif lif açılmalara sebep olur.
Tırnaklarınızı tek yönde uzun (ama yumuşak) törpüleyin.
4. Asetondan Kurtulun
Aseton içerikli oje temizleyiciler tırnakların çabuk yıpranmasına ve kurumasına neden olur. Bu da tırnaklarınızın soyulmasına, kat kat açılmasına ve sararmasına neden olur. Aseton içermeyen tırnak temizleyicisi bulmak sanırım Türkiye de çok Zor fakat seçkin kozmetik mağazaları getirmeye başladı diye biliyorum. Yağ içerikli tırnak temizleyicileri sayesinde tırnaklarınız ve kütikülünüzün daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Asetonsuz oje temizleyicilerini Sephora, Trendyol ve ya Yves Rocher'de bulabilirsiniz.
5. Fazla El Dezenfektanı Kullanmayın
Şuan ülkemiz ve dünyamız coronavirüsü nedeniyle alarm durumunda .. Bu da ister istemez el dezenfektanı kullanımını zorunlu kılıyor. Fakat kullanılan bu dezenfektanlar çoğunlukla alkol içerir ve bu da tırnaklarınızın kırılgan olmasına neden olur. Muhtemelen el dezenfektanlarını bir süre daha kullanmak zorunda kalacağız bu nedenle mümkün olduğu kadar tırnaklarınıza uygulamamaya çalışın ve gereğinden fazla kullanmayın. Her kullanımdan sonra ellerinizi kremlemeyi unutmayın.
6. Tırnaklarınızın Güçlenmesine Yardımcı Olan Gıdalar Tüketin
Uyguladığınız sıkı perhizler vücudunuzdan sadece yağ değil vitamin- minare kaybına da neden olur. Genel olarak vücudunuzdan bir kayıp yaşandığı için, bu durumdan tırnaklarınız da etkilenir. Tırnak sağlığının temel taşları olan protein ve kalsiyumu yeterince aldığınızdan emin olun. Biyotin açışından zengin olan besinler ( sebzeler, yumurta ve çiğ kuruyemişler) de tırnaklarınızın güçlenmesine yardımcı olur.
7. Su İçmeyi İhmal Etmeyin
Öncelikle yeteri kadar su içmek genel sağlık durumunu korumak için önemlidir ve tırnak sağlığı bir istisna değildir, o da su içmemenizden negatif etkilenir. Vücudunuzda yeteri kadar nem kalmadığında, tırnaklarınız kurur, buna bağlı olarak da uçları açıldığı için kırılırlar ya da katman katman açılırlar. Düzenli olarak su içmek tırnaklarınızı nemli ve güçlü tutar.
8. Biyotin Takviyesine Başlamayı Düşünebilirsiniz
Henüz kanıtlanmasa da biyotin ( B7 vitamini olarak da bilinir) saç ve tırnakları güçlendirdiği düşünülüyor. Çünkü suda eriyebilir ve vücutta depolanamaz, bu nedenle günlük olarak tüketilmesi gerekiyor. National Institutes Of Health ' e göre yetişkin bir birey günlük 30 mikrogram biyotin alıyor olmalı fakat biyotin kullanımında değişikliğe gitmeden önce mutlaka doktorunuza başvurunuz ve kendisinin onayını alınız. Biyotin takviyesine rağmen tırnak ve saçlarınızda olumlu yönde bir değişiklik yoksa biyotin almayı bırakın. Sorun biyotin eksikliğinden kaynaklanmıyor demektir. Fakat tırnaklarınız güçlenmeye başladıysa düzenli olarak doğru oranda biyotin alımına devam edebilirsiniz..
9. Daha Az Suya Maruz Kalın
Elleriniz uzun süre suyun içinde kaldığında ( örneğin bulaşık yıkamak, uzun süre duşta kalmak, yüzmeye gitmek, fazla havuzda kalmak) bu sadece vücudunuzun nemini tüketmez aynı zamanda tırnaklarınızın da nemini azaltır. '' Su, suyu takip eder, bu nedenle ne kadar çok suyun içinde kalırsanız vücudunuzdaki su da bedeninizi o kadar terk eder. Yüzerken tırnaklarınızı mümkün olduğu kadar koruyucu tırnak cilalarıyla tuzlu suyun tahribatından koruyun. Kışın ise pamuklu eldivenler kullanın. Güneşlenirken tırnaklarınıza da krem sürün, hatta yoğun nem krem taşıyarak tırnaklarınızın kaybettiği nemi tatiliniz boyunca geri kazandırmaya çalışın. Yüzme işlemi bitip odanıza döndüğünüzde ise mutlaka nemlendirin ve tatil dönüşü tırnak bakımına gidin.
10. Tırnak Bakım Rutininize Artık Bir Tırnak Güçlendirici de Ekleyin
Gün içinde yıpranan tırnaklarınızı bakım yaparak düzeltebiliriz tabi ki fakat asıl amacımız güçlü tırnaklara sahip olmak. Tırnaklara eski gücünü kazandırmak uzun sürede olur ve zordur, bu nedenle tırnaklarınızı koruyarak bu sürece dahil olmamak en iyisi. Bunu yapabilmek için de bakım rutininize tırnak koruyucu eklemelisiniz. Maniküre düzenli giden kişiler bilir ki manikürcünüz genellikle tırnak koruyucusu kullanır tüm işlemlerden sonra.
11. Jel Tırnak ve Kalıcı Ojeden Vazgeçin
Sürekli maniküre gitmek istemeyen, ojesini tazelemek istemeyen kadınlar genellikle daha kolay ve uzun süre giden jel veya kalıcı tırnak tercih ediyorlar. Fakat kalıcı ojeler altta nefessiz kalan tırnakların incelmesine ve kırılganlaşmasına neden oluyor. Ayrıca uygulanan bu güçlü malzemeleri tırnaktan temizlemek için de bir o kadar güçlü farklı malzemeler kullanılır ve doğal olarak tırnaklar gereğinden fazla kimyasal maddeye maruz kalır. Eğer jel tırnak ve ya kalıcı oje uygulamaya devam etmek istiyorsanız mutlaka iki uygulama arasında biraz zaman bırakarak tırnaklarınızın nefes almasını sağlayın ve ya bu uygulamarı özel davetlere saklayın.
12. Doğal İçerikli Ojeler Tercih Edin
Formaldehit, dibutil ftalat, tolüen gibi kimyasal maddeler içeren tırnak cilalarından mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın. Şişesinde ''3-free'' ifadesi bulunan şişeleri tercih edin. Üzerindeki bu amblem zararlı bu üç kimyasalı içermediğini ifade ediyor. En bilindik kimyasal içermeyen oje markaları ise ZOYA, BUTTER LONDON, DEBORAH LIPPMAN. Eğer oje markanızın bu listede olup olmadığını anlamak isiyorsanız, EWG Cosmetic's Database sitesine marka ve ürün yazarak öğrenebilirsiniz. Sayfa İngilizce fakat yine de oluşturulan tablolardan çıkarım yapmak çok kolay.
13. Daime Astar ve Son Katman Ekleyin
Kırılgan ve kuru tırnaklarınızdaki ojelerin daha uzun kalmasını istiyorsanız mutlaka astar ve son kat koruyucu sürün, bu şekilde tırnak bütünlüğünün ömrü uzar. Ayrıca sürdüğünüz bu katlar tırnağınızda koruyucu tabaka görevi görecektir ve daha fazla yıpranmalarını engelleyecektir.
14. Oje Uygulamaları Arası Tırnağınıza Nefes Aldırın
Yani tırnağınız nefes almak zorunda. Sürekli oje uygulaması yapmak ve işlemler arası kısa süreler bırakmak ( ojelerinizin kimyasalı az bile olsa) tırnaklarınızı zayıflatır. Tırnaklarınıza sürekli oje sürüyorsanız ve son zamanlarda güçsüzleştiklerini düşünüyorsanız oje sürmeye bir ay kadar ara vermelisiniz. Ayrıca bu arada tırnaklarınıza keratin bakımı yapmak eski gücüne kavuşmalarına yardımcı olacaktır.
15. Check-Up Yaptırın
Ne kadar tırnakların zayıflaması farklı maddelere maruz kalma ve yaşlanmayla ortaya çıksa da genel bir check-up yaptırmak iyi olacaktır. Çünkü tüm yukarda anlattığımız şeylere dikkat etmenize rağmen hala bu sorunla karşılaşıyorsanız bilmediğiniz başka bir nedeni olabilir. Örneğin Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi, sedef hastalığı başlangıcı v.b. Ne kadar erken altta yatan sorunu bulursanız o kadar erken tırnaklarınız ve genel sağlık durumunuz iyiye gider.
Yorumlar
Yorum Gönder