Ketojenik diyete başlamadan önce ketojenil diyetin tam olarak ne olduğunu ve bedeninizde nasıl bir etkisi olduğunu öğrenmeniz gerekiyor.
Ketojenik Diyet Nedir ?
Keto ya da Ketojenik diyet, vücutta daha fazla yağ yakımına yardım eden düşük karbonhidrat, yüksek protein ve yüksek sağlıklı yağlar ile beslenmeye odaklı diyet türüdür. 50'den fazla çalışma gösterdi ki ketojenik diyetin sağlığa, kilo vermeye ve vücudun güçlenmesine oldukça faydası vardır. Bu yüzden bir çok beslenme uzmanı tarafından tavsiye edilir.Ketojenik diyet aç kalmadan yüksek oranda yağ yakımında ve gelişmekte olan Tip 2 diabeti engelleme de etkili bir yöntemdir.
Kısacası ketojenik diyet deyince akla bir çok diyette olduğu gibi minimum karbonhidrat tüketimi ve aç kalmadan kilo verme gelmeli. Çünkü Keto diyeti sizi beslenmeden kesmez, sadece bazı besinleri çıkartır ve yerine başka besinler koyarak kilo verdirir.
Keto diyetinde karbonhidrat tüketimi azalttığınız ve yağ -protein alımını artırtığınız için vücut ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için yağ yakımına yönelecektir. Karbonhidrat eksikliği vücudunuzun bir metabolik durum olan ketosis e yönlendirecektir. Yukarda bağsettiğimiz enerji sağlamak için yağ yakma durumu budur.
Peki Keto Ne Demek?
Diyete ismini veren Keto sözcüğü, vücudunuzun ''ketone'' adı verilen küçük enerji molekülleri üretme durumundan gelir. Bu bir alternatif enerji kaynağıdır ve sadece şeker oranı düştüğünde devreye girer.Ketojenik Diyet Nasıl Çalışır?
Çok az karbonhidrat ve kalori tükettiğinizde, ciğeriniz yağlardan ketonelar üretmeye başlar. Bu ketonlar daha sonra vücut için ve özellikle de beyin için bir enerji kaynağına dönüşürler.
Beyin, gün boyu çok fazla enerji tüketen doymak bilmeyen bir organdır. Fakat beyin yağ yakamaz, ya glikoz yakar ya da ketonları.
Ketojenik diyette, tüm vücudunuz yakıtını karbonhidrattan almaktan ziyada 7/24 yağ yakarak elde etmeye başlar. İnsulin miktarı düştüğünde yağ yakımı tavan yapar. Ve bu şekilde vücudunuzdan kurtulmaya çalıştığınız fazla yağlarınız kısa sürede yok olmaya başlayacaktır.
Ayrıca ketojenik diyet sayesinde kilo verirken kendinizi daha az aç hissedeceksiniz, enerjiniz düşmeyecek. Ayrıca şekerin sebep olduğu ağırlık yok olurken daha kolay odaklanabileceksiniz, daha dinç olacaksınız.
Vücudunuz ketonları üretmeye başladığında, metabolik olarak ketosis durumuna geçer. Ki bu kilo vermenin en hızlı yöntemi olan bir nevi oruç tutmasıdır fakat kimse sonsuza dek oruç tutamaz değil mi? Bu nedenle deposunu yakmaya başlar.
Keto Diyet Kimler İçin Uygun Değildir ?
Ketojenik diyetin nasıl çalıştığını ve vücuda nasıl bir katkı sağladığını anlattık. Fakat şu üç grup ketojenik diyet yapmaya karar vermeden önce mutlaka doktoruna danışmalı.
- Diyabet nedeniyle insülin kullananlar
- Yüksek kan şekeri nedeniyle ilaç kullananlar
- Emziren anneler
Yorumlar
Yorum Gönder