Brokolinin faydalarını saymakla bitmez fakat sizin için bu süper sebzenin 9 faydasını sıraladık.
1. Brokolinin Besin Değeri Yüksektir
Bir avuç brokoli sadece 25 kaloridir, 5 gramdan az karbonhidrat, biraz protein ve sıfır yağ içerir. Fakat buna rağmen brokoli yüksek miktarda besin değerine sahiptir. Haşlanmış bir avuç brokoli günlük K vitamini ihtiyacının %250'sini karşılar ki bu da kemik sağlığını destekleyen kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Aynı ölçüdeki bir porsiyon brokoli, kollajen ve bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini ihtiyacının da günlük %135 ini karşılarken aynı zamanda metabolizmanın enerjik kalmasını sağlayan ve kan şekerini düzenleyen krom minerali ihtiyacının da %50'sini karşılar. Peki bu kadar mı? Tabi ki hayır.. Hafızanızı güçlendiren ve modunuzu yükselten folat ihtiyacının da %40'ını karşılar
Bir avuç haşlanmış brokoli, günlük A, B6, ve E vitamininin, fosforun, kolinin, manganezin, bakırın ve potasyumun %10'nu ve magnezyum, Demir, kalsiyum, selenyum ve çinko ihtiyacının ise en az %5'ini karşılar.
Bu besin deposu sebze aynı zamanda, şişkinlikleri önleyen ve kan dolaşımını hızlandıran omega-3 yağ asidi (alfa-linolenik asit) açısından da zengindir.
2. Brokoli Yüksek Miktarda Lif İçerir
Bir avuç çiğ brokoli de 2-3 gram lif bulunur. Sahip olduğu lif sayesinde sindirim sistemini destekler, bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek şişkinliği önler, modunuzu yükseltir. Bir porsiyon brokoli 1 su bardağı su içerir. Su ve lif kombosu sağlıklı kiloda kalmanızı destekler. Tabi ki lif, kan şekerinizi düzenler ve insulin direncini sabitler, hatta enerji verir.
3. Kanseri Önlemede Yardımı Dokunabilir
Brokoli, ayçiçeği, karalahana, Brüksel Lahanası, lahana, lahana gibi turpgiller ailesindendir. Bu bitki ailesi, karsinojenleri nötürilize edebilmeleri ve kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önleme yetenekleri sayesinde kansere karşı mücadele edebilirler. Turpgiller familyasına ait olan sebzeler ayrıca apoptoz ( programlanmış hücre ölümü) sürecine ve fonksiyonunu yitirmiş hücreleri temizlemede iyi bir yardımcıdır.
4. Brokoli Kalbi Korur
Türkiye'de kalp rahatsızlıklarından dolayı sonuclanan ölüm oranları oldukça fazla, hatta ilk sırada diyebiliriz. Turpgiller familyasındaki bitkiler, brokoli de dahil, genellikle kalp krizinin ya da inmelerin habercisi olan damar sertleşmesi riskini azaltarak kalbi korur.5. Beyni Korur, Zihni Açık Tutar
Brokolideki bazı besinler ve doğal biyoaktif maddeler beyin organının sağlıklı kalmasına ve sinir hücrelerinin işlevsel kalmasına yardım eder, öte yandan brokoli yaşlanmaya bağlı idrak düşüklüğünü yavaşlatır.6. Brokoli Kemikleri Güçlü Tutar
Brokoli bitkisi, kemik oluşumunda ve kemik yoğunluğunu engellemede yardımı dokunacak yegane bitkidir. Bu bitki, K, A, C, ve B vitamini, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyumun yanı sıra çinko, bakır ve demir içerir. Bu besinler, kemik kütlesini ve kemik gücünü artıran besinlerdir.7. İltihaplanmaya ( Yangı) Karşı Mücadele Eder
Erken yaşlanmayı önlemesinin yanı sıra, brokoli enflamasyonu da def eder, ki bu durum doğrudan kronik hastalıklarla bağlantılıdır. DNA' hücrelerini zarar görmekten koruyan, enflamasyonla mücadele eden bileşenler, TYPE-2 diyabet, eklem romatizması, iltihaplı cilt hastalıkları, bağırsak hastalıkları ve obeziteyi de içine alan uzun bir listeden sizi uzak tutmaya çalışır. Yapılan çalışmalar gösterdi ki, kadınlarda turpgiller familyasındaki bitkileri tüketmek, iltihaplanma habercisi hücre oluşumlarının kanda dolaşımını azaltıyor.8. Brokoli Doğal Bir Detoks Yöntemidir
Araştırmalar gösterdi ki brokolideki bileşenler tıpkı ödem atıcı besinler gibi hareket ederek, zarar verme ihtimali yüksek olan kimyasalların işlevlerini kısıtlıyor ya da onları tamamen vücuttaN derhal atılımını sağlıyor.9. Brokolide Antioksidanlar Mevcuttur
Brokolideki koruyucu antioksidan bileşenleri, UV ışınlarıyla gelen radyasyon sebebiyle oluşan cilt rahatsızlıklarını engellemeye yardımcı olur. Sebzedeki lutein ve zeaksantin, göz retinasını ve lensleri korur, maculer dejenerasyon ve katarakt gibi oldukça yaygın olan göz rahatsızlıklarının oluşma riskini azaltır.Brokoli Nasıl Tüketilir?
* Çiğ brokoliyi, humus, terbiyelenmiş tahin y ada diğer soslarla tüketebilirsiniz.* Doğrayıp küçük parçalar iline getirerek salata yapabilirsiniz.
* Brokoliden en iyi faydalanma yöntemi onu haşlamak, zeytinyağlı pesto sosuna batırarak ya da üstüne sarımsaklık yoğurt dökerek atıştırmalık olarak tüketmektir.
*Diğer bir yöntem ise brokoliden çorba yapmaktır suyunu da ziyan etmemiş olursunuz
Yorumlar
Yorum Gönder